Follow me

Instagram

Thursday, 29 January 2015

The Crucible : mangkuk??

Jangan cari makna dekat kamus, sebab maksudnya mangkuk pijar. Tapi directly memang itulah maksudnya.

Apa jua novel yang ku dah tulis, semua ku cuba pegang kuat2 pada prinsip THE CRUCIBLE. Tapi mungkin ada juga yg tercicir or lemah, tapi insya Allah akan cuba diperbaiki dari masa ke semasa.

Apa itu The Crucible?

Menurut James N. Frey - The crucible is the bond that keeps them in the conflict with one another, character are bonded together .

Bagi saya - Watak kena bertindak logik dan bersebab.

cth :

1. Mamat kerja kat office yg penuh dengan politik. stress. tak suka tempat kerja. Kalau ikut logik, boleh je dia cari kerja lain, kan? tapi disebabkan penulis nak suruh gak dia kerja kat situ... kena wujudkan crucible... cth... dia tak boleh cari kerja lain sebab kat situ je bayar mahal. Sbb kat situ je dia boleh masuk lambat. Sebab dia dah tua dah tak ada org lain nak ambik dia kerja.

2. Suami isteri dah tak bahagia macam dulu2. So kenapa tak berpisah je? Maka, wujudkanlah crucible yg dorg tak sampai hati nak bercerai kerana anak2... kerana perniagaan.. kerana nak jaga status dan air muka.

3. Hero dan heroin dah nak kahwin. tetiba muncul ex mengaku mengandungkan anak hero. Kalau hero tu baik... dan dah di cakap awal2 yg hero tu tak pernah sentuh ex dia, so apa hal dia nak kena kahwin dengan ex dia pulak, kan? so, sila wujudkan crucible kenapa dia kena kahwin dengan ex dia... kenapa eh? ku pun tak tahu... hahahaha.

4. awek stress denga jiran umah suka melalak. Asyik bergaduh ngn jiran. So kenapa tak pindah je, abis cerita. Tapi disebabkan nak buat juga kisah dorg berperang, maka.. wujudkan lah crucible yg kenapa dia kena stay juga kat umah tu. Buatlah, sebab sewa umah tu je murah. Itu je yg dia mampu. Atau duit tak cukup nak bayar deposit, nak tak nak kena hadap juga jiran sengal tu.

Tanpa crucible maka tak wujudlah conflict, bila ak wujud conflict macam mana nak wujud cerita tu kan? jadi... silalah cari crucible korang yg logik, yg cerdik, yg munasabah atau tak munasabah sekali pun, as long as... bersebab!

Jadi.. itulah maksud saya crucible yang perlu ada dalam novel anda supaya pembaca tak boleh pertikaikan jalan cerita atau tindakan watak tu.

Kalau ada pembaca boleh pertikaikan...

.... lorr.. awatla bodo sgt suami dia tu, bini membebel pun tak marah? Awat diam je?
.... Laaa... dah ko tak tidur dengan perempuan tu, apa hal ko nak kena kahwin dengan dia lak. P test DNA la tengok anak ko ke anak siapa!
.... Hisy, awatlah p endup dengan Fazrin lak? Ambiklah Mr sam yg handsome, sado, husky dan kaya tu... (erkkkk... apasal macam biasa dengar je nama tu ek???)
... Dei, kalau dah tahu tempat tu gelap awat p lalu juga! Dah tak ada jalan lain ke?
... ya ampun, kenapalah dia susah2 nak p selamatkan cinderella tu? tak ada askar raja ke yang boleh tolong selamat kan?

Okey, itulah antara soalan yg mungkin akan menjadi bahan bebelan pembaca/penonton kalau crucible korang tak kuat. Maka akan wujudlah kes pembaca/penonton rasa nak tarik rambut masa baca/menonton. Atau... akan wujudlah keadaan di mana pembaca letak novel kita atas rak setelah 5 bab awal di baca. hehehe.

So... dah faham?

Harap2 fahamlah dengan penerangan yg tak berapa nak ilmiah ni. Ku  tak pandai nak susun ayat ilmiah, ayat novel boleh ler... hahaha.

Chow!

2 comments:

  1. akhirnya keluar juga yang saya tunggu :) thanks for the tips...

    ReplyDelete

Popular Posts